top of page

הכרמל ועמק שפיה

הסיפור שלנו / הכרמל ועמק שפיה

הר הכרמל

הכרמל הוא שלוחת הרים והקצה הצפון מערבי של השומרון המסתיים במפרץ חיפה, המתנשאת לגובה מרבי של 546 מטר מעל פני הים. יש הרואים את מקור השם נגזר מכרם עם סיומת "ל", שפירושו חבל ארץ עשיר בכרמים ובגני פרי. הכרמל מאופיין במורדות תלולים ובקרקע סלעית ומחורצת היוצרת ערוצי נחלים עמוקים ומצוקיים. הקרקע עשויה ברובה מסלעי משקע (גיר). תהליך התרוממותו של הכרמל מעל פני השטח נמשך בקצב איטי מאוד גם כיום. מכל הרי ישראל, הכרמל הוא הקרוב ביותר לים התיכון. הצמחייה הרבה הנובעת מכמות המשקעים הרבה העניקה לו את הכינוי "ההר הירוק".

עמק שפיה

מפה טופוגרפית של עמק שפיה

מיקום

עמק שפיה הוא אחד מעמקי הטוף הוולקני של הכרמל, המהווה את הגבול בין הר הכרמל לרמות מנשה. העמק תחום בין זכרון יעקב במערב, הר חורשן בדרום, בת שלמה במזרח ורכס מאיר שפיה בצפון.

העמק קרוב מאוד לים התיכון, כ-3 ק"מ בלבד, והוא נחצה לאורכו על ידי נחל דליה, הזורם בצמוד לכביש 67 עד הים.

גיאולוגיה

הר געש שפיה השתרע במקום שבו נמצא כיום עמק שפיה. לאחר שכבה הר הגעש הוא כוסה בסלעי קירטון, הקשים יותר מהטוף הוולקני. חשיפת סלעי הטוף של הר הגעש מכיסוי סלעי המשקע אפשרה סחיפה מהירה של סלעי הטוף ויצירה של עמק שפיה. עקב צורת היווצרות ייחודית זו, ניתן למצוא כיום מגוון עשיר של סוגי סלעים ומינרלים באדמת העמק. מגוןן זה יוצר עושר טעמים וארומות ביינות המופקים מענבי עמק שפיה.

מפה גאולוגית של עמק שפיה
עמק שפיה מבט מרכס שפיה

אקלים

האקלים המקומי בעמק שפיה מתאים מאוד לגידול אורגני של ענבי יין איכותיים. בשעות היום העמק מאוורר ברוח מערבית המגיעה מהים ובשעות הלילה האוויר הקר של ואדי דליה מתנקז לעמק והטמפרטורה בו צונחת לעומת הסביבה. הרוחות במהלך היום שומרות על בריאות הגפנים והפרשי הטמפרטורה הגדולים בין יום ולילה יוצרים תנאים אידיאלים להבשלת הענבים בחדשי האביב והקיץ. עקב הקרבה לים, כמות הגשמים בחודשי החורף גבוהה יחסית לארץ, כ-600 מ"מ בממוצע, ומאפשרת גידול גפנים בוגרות ללא השקיה.

עמק שפיה
bottom of page